KHANDBARI: Barun Secondary School


Khandbari: Opening van de nieuwe school

April 2019

Een week na het succesvolle ontbijt van 24 maart vertrokken we naar het mooie Nepal.

We genoten van Kathmandu en van de adembenemende bergen van de Himalaya.

Op 16 april vlogen we met een mooie delegatie naar Tumlingtar. We waren in totaal met zeven personen. Wij reisden samen met TheoVan Canneyt en zijn vrouw Mieke. Ook Arno (broer van José), Rien ( dochter van Karel, ondervoorzitter van Bikas) en Frank, die ons project mee ondersteunde, gingen mee.
De verwelkoming op het vliegveld was echt overweldigend. De directeur en vele leerlingen van de Barun Secundary School stonden ons met de nodige tika's, sjaals en bloemenkransen op te wachten. Met de door hen pas aangekochte bus reden we nadien naar Khandbari. Onderweg zongen de kinderen volop “ Bikas Barun”.

Eenmaal aangekomen in Khandbari gingen we onmiddellijk richting school. We waren erg benieuwd omdat we wisten dat er door het slechte weer vertraging was opgelopen. De architect en zijn medewerkers waren nog volop bezig om de laatste hand te leggen aan de school, maar we zagen dat het goed kwam.
Zoals je op de foto's kan zien, is het resultaat van het harde werk van onze enthousiaste medewerkers van Bikas indrukwekkend. Hierbij een welgemeende dhanyabad (dankjewel) aan de gemeentes Oud-Turnhout, Lille-Gierle, Wijnegem en aan de provincie Antwerpen voor hun financiële steun.


Op 18 april stond de officiële opening van de school op het programma. Het werd een overweldigende ervaring.
De nodige spandoeken hingen uit en een kleurrijke tribune stond klaar. Tijdens verschillende speeches werd hun dankbaarheid voor de nieuwe school uitgedrukt. Vele vooraanstaande mensen van Khandbari kwamen langs om te vertellen dat ze erg tevreden waren met het resultaat van de bouw. De architect werd eveneens bedankt voor het mooie en snel geleverde werk.
Enkele danseressen trakteerden ons op een wervelende show en ook de tika's, bloemenkransen en sjaals werden weer kwistig uitgedeeld. Iedereen kreeg een ‘token of love’ dat erg gewaardeerd werd door de aanwezige mensen. Betty, de voorzitster van Bikas, gaf een mooie speech in het Engels en in het Nepalees. Dat werd echt op prijs gesteld, tenslotte is Nepalees niet zo simpel maar op die manier begreep iedereen wat er bedoeld werd.
Met een twaalftal aanwezigen mochten we dit spektakel beleven. Een unieke ervaring voor de mensen die meegereisd waren. Na de ceremonie, die een drietal uren duurde, werd het lint doorgeknipt en keerden we tevreden terug naar ons hotel.

Nu dient er nog een sanitaire blok gebouwd te worden. Daarnaast heeft de gouverneur van de scholengemeenschap van de Barun Secundary School gevraagd om twee extra klassen te bouwen zodat de kinderen tot hun 18 jaar in Khandbari naar school kunnen volgen. Op die manier hoeven ze niet naar Kathmandu te gaan om hun studies te beëindigen.

Onderweg naar het hotel merkten we een grote bouwwerf op. Blijkbaar zijn ze in Khandbari een nieuw ziekenhuis aan het bouwen. Dit heeft ons aangenaam verrast omdat het andere hospitaal toch wel aan vernieuwing toe was. Het is de bedoeling om dit bouwproject volgend jaar af te ronden. Bikas heeft in het verleden materialen geleverd voor het ziekenhuis, dit tot grote voldoening van de aanwezige artsen.

Khandbari is ondertussen uitgegroeid tot een heuse stad met een positieve evolutie waartoe Bikas toch zijn steentje in heeft bijgedragen. Daar mogen we toch een beetje fier op zijn.

Je kan de scholengemeenschap van Khandbari nog steeds steunen door je bijdrage te storten op de rekening van Bikas vzw BE32 2200 7878 0002 met de vermelding van ‘Khandbari school’.

José Smulders en Guy Der Kinderen.

[ Eerder gepubliceerd ]


De nieuwe school in Khandbari - Februari 2019


Nieuwe school in Khandbari - November 2018


Een nieuwe school voor Khandbari - Augustus 2018


Khandbari School - April 2017


Khandbari School - October 2016