HAKU-NESING: Bezoek aan de school in Nesing

November 2017

BEZOEK AAN HAKU – NESING

De ruwbouw van de school is klaar…

In November bezochten we met een groep van Anders Reizen het afgelegen Tamangdorp, HAKU – NESING. We zagen met eigen ogen dat de ruwbouw van de school net klaar was. De dorpelingen hadden keihard samen gewerkt en waren zo fier als een gieter om hun werk te tonen. Het was een zeer zware karwei geweest om al de goederen al tot in Nesing te krijgen over de bergen heen. Uren dragen en slepen waren nodig om de zware lasten ter plaatse te krijgen.
De gekregen opleiding om aardbevingsbestendig te bouwen kwam nu goed van pas. Onder supervisie kon men nu steen na steen, hun eigen school bouwen! De voldoening van de dorpsbewoners en ook van ons bij het zien ervan was dan ook enorm!

Feest in Nesing

Onze avond in Nesing zullen we niet vlug vergeten.

Dawa Singi zingt in het Tamang dialect...


We werden dan ook hartelijk onthaald en kregen een unieke Tamang dans- en zangvoorstelling zoals weinig toeristen in Nepal ooit te beurt is gevallen. Met een warm gevoel denken we terug aan ons verblijf in dit totaal niet-toeristisch dorp. We gaven veel maar ook kregen ook veel terug … zo mooi om dit mogen mee te maken!

De ruwbouw van de school is klaar

Ondertussen zijn de deuren, vensters en het dak gemaakt en worden nu geleverd. We kijken uit om hier meer nieuws van te horen.

De school begin Januari 2018

Als de school volledig klaar zal zijn worden de WC’s gebouwd. En dan komt ook Sano Haku aan de beurt. Dit deeldorpje van Haku ligt op een uurtje wandelen van Nesing. Ook hier zullen we een schooltje van twee klassen bouwen. De mensen staan er al te poppelen van ongeduld om aan de gang te schieten.

Uw steun blijft dus nog héél erg nodig.
Vandaar deze heel warme oproep in deze donkerste maar ook warmste weken van het jaar.

BE32 5500 7878 0002 met vermelding HAKU (niet vergeten!)

2018 kan een prachtig jaar worden voor de mensen van Haku … dat wensen we hun alvast!

BEDANKT – DHANYABAD
in naam van de mensen van HAKU
Betty Moureaux
Voorzitster BIKAS


October 2017

In december 2016 bezocht ik Nesing, één van de deeldorpen van Haku vlakbij de toeristische Langtangregio. De dorpsgemeenschap smeekte me toen om hulp bij de heropbouw van hun school die door de grote aardbeving van 2015 totaal verwoest werd. Nu, tien maanden later ben ik heel blij te melden dat de eerste steen gelegd wordt.

In de laatste week van de voorbije septembermaand werd alles uitgemeten en werd de bouwgrond bouwrijp gemaakt. Ondertussen liggen de stenen en cement klaar, is het vervoer geregeld en worden de mensen opgetrommeld om mee te bouwen aan hun school. Tegen dat jullie dit lezen is men volop bezig met de werken en kijk ik er naar uit om in november met eigen ogen te zien hoe ver men staat.

Iedereen helpt bij het klaarmaken van de bouwgrond

Zoals in een vorig tijdschrift vermeld, zullen we niet één maar twee scholen bouwen. Het dorpje Sanu Haku, dat ruim een uur wandelen van Nesing ligt en ook één van de deeldorpen van Haku is, zal ook een school krijgen. De mensen van Sanu Haku bleven hun vraag naar steun voor de bouw van een schooltje bij hen, wekelijks herhalen. Maar pas in de zomer konden we ook hen hoop geven. Net zoals in Nesing wordt het een gebouw met twee klassen. Men heeft gekozen om dit schooltje een beetje lager dan het dorp te bouwen en dit op een plaats die veilig is voor aardverschuivingen.


Ondertussen zijn de aanvragen voor dit tweede schooltje lopende bij de DEO (district education office) en wordt een overeenkomst opgesteld met de schoolgemeenschap. Ook hier zullen de mensen mee helpen om hun eigen school herop te bouwen. Uiteraard zijn zij nu dolgelukkig want niets is voor hun belangrijker dan hun kinderen in een veilige school de kans op onderwijs te kunnen geven.

Beide dorpen liggen in een niet toeristisch berggebied en krijgen nauwelijks enige steun van anderen. Samen met Bikas zijn we dan ook blij dat we deze Tamang-gemeenschap kunnen helpen.

Ook jouw financiële steun is heel hard nodig en nog heel erg welkom.
Stortingen kunnen op BE32 2200 7878 0002 met vermelding HAKU.

Dhanyabad – dank je wel!
Betty Moureaux
Voorzitster Bikas.

[ Eerder gepubliceerd ]

Juli 2017
April 2017
Januari 2017
Haku winter 2016
Haku April 2016
Haku Maart 2016
Haku Januari 2016
Haku December 2015
Haku November 2015
Haku Juni 2015Beelden van het verwoeste Haku in Juni 2015

Een van de zwaarst getroffen dorpen in Nepal is Haku, een klein Tamang dorpje ,op een helling in Rasuwa. De gemeenschap Haku bestaat eigenlijk uit negen deeldorpen, waar ongeveer 3200 mensen wonen en waarvan Thulo Haku het grootst is. Een van de overage gemeenschappen is Nessing, waar ook alles platligt. en waar 68 gezinnen leven die ondertussen aan de heropbouw begonnen zijn. In tegenstelling tot Haku ligt Nessing in een vlakte, zonder enig gevaar voor landverschuivingen. Haku was een levendige gemeenschap die in een klap tot puin is herleid. Meer dan honderd doden, talloze vermisten, weggespoelde akkers, enkel nog gebroken dromen die resten.


Beelden van het verwoeste Haku

Bikas sympathisante Betty Moureaux was ter plaatse in Haku en kon vaststellen dat de bevolking zowat aan zijn lot wordt overgelaten. Van hulpverlening is zo goed als geen sprake.. In tegendeel, men doet er blijkbaar alles aan om Haku te vergeten. Toch willen de mensen er graag blijven wonen en willen ze hun vee niet achterlaten.

Betty en haar reisgezel Armand hielpen actief mee aan hulpverlening, zoals het ter plaatse brengen van levensnoodzkelijke middelen ( rijst, olie, zout, kleding, dekens, matrassen...) . Haku Thulo krijgt weinig steun maar werd door de interventies van Betty terug op de kaart gezet van de hulporganisaties. Voor heropbouw zijn de gronden op de bergrug te onstabiel, Het is dus wachten tot na de moesson en op de beslissing van de geologen en de regering waar de dorpelingen van Thulo Mogen beginnen aan de heropbouw.
In Nessing daarentegen heft het wel zin om aan de heropbouw te beginnen. De gronden zijn er stabiel en de overheid heft toestemming gegeven voor heropbouw op dezelfde plaats. De locale bevolking is ondertussen begonnen met het herstel van de huizen.

U kan de hulpverlening aan Haku steunen via BIKAS vzw door storting op bankrekening BE 32 2200 7878 0002 met vermelding 'HAKU'