Bezoek aan de nieuwe school in Mallaj

Met de steun van bovenstaande sponsors


 

Mallaj

December 2023

Met een groep van Anders Reizen ondernamen we de Kopra Ridge trekking gelegen tussen de Annapurna en
de Dhaulagiri. De laatste dag van deze prachtige trekking bracht ons tot Mallaj, het dorp waar we met Bikas een school bouwden en het Ezelspad aanlegden.

Dit voorjaar werd de school door Karel en Jose, projectcoördinators en voormalige bestuursleden, ingehuldigd. Natuurlijk konden we er niet zomaar langs lopen en bezochten we met
onze groep de school.
Het is altijd een meerwaarde als mensen die een project sponsoren ook kunnen zien wat er effectief met het geld gebeurd is. Met opzet had ik maar kort voordien laten weten wanneer we kwamen en dat we hooguit een uurtje bleven. Het was schoolvakantie dus sowieso zouden er geen leerlingen en normaal gezien ook geen leerkrachten aanwezig zijn. Maar dat had hen niet tegengehouden om toch nog het een en ander te organiseren. Al had ik uitdrukkelijk gezegd dat er niets speciaal moest gedaan worden en dat we maar even zouden blijven… de toeters en bellen werden toch bovengehaald.


Op een kwartiertje stappen van de school stond Tek Bahadur ons op te wachten. Ik herkende hem al van ver aan zijn roze hemd. Omdat hij er alleen stond, had ik nog de hoop dat we
de school in alle rust konden bezoeken. Samen marcheerden we verder maar toen er stilaan in de verte een kakofonie van geluiden alsmaar luider werd, wist ik dat men ons daar stond
op te wachten.
We kregen bloemenkransen als verwelkoming en we stapten onder luid trompetgeschal en tromgeroffel samen de laatste honderd meter tot de school. Daar wachtten enkele leerlingen en leerkrachten ons op met natuurlijk nog een hoop bloemenkransen. De rode tika’s lieten we aan ons voorbijgaan. Dan mochten we samen de school bekijken en werden ons één voor één de klassen getoond. We kregen eveneens de schoolbanken te zien en een korte demonstratie van de smartboards. Voorheen kon slechts een enkele leraar met een smartboard werken,  ondertussen zijn ook de anderen opgeleid en kunnen nu alle leerkrachten dit nieuwe instrument gebruiken.


Zowel Tek Bahadur als het schoolhoofd en de leerkrachten waren heel fier om alles te tonen en we kregen allen nog een kader met een bedankingsbrief mee. Het uurtje dat we er zouden blijven werden er twee maar gelukkig hadden we dit toch ingecalculeerd.
Samen met enkele leerkrachten begonnen we aan de steile afdaling naar Beni en dat via het Ezelpad dat Bikas zowat tien jaar geleden realiseerde. Ook dit was en blijft een zeer waardevol project dat dagelijks door honderden mensen wordt gebruikt.
Onderweg werd er nog veel nagepraat. De leerkracht Engels vond een goede gesprekspartner in iemand van de groep die vroeger ook Engelse les had gegeven. Hij gaf aan dat hij een
van de trouwste gebruikers is van het pad. Elke dag gaat hij van Beni via het Ezelpad naar de school en wandelt ‘s avonds weer terug naar huis.
Op een half uurtje tijd overbrugden we de 350 meter hoogteverschil en de meer dan 1660 trappen. Vroeger hebben enkele mensen het leven gelaten op deze steile kliffen maar nu is het
dus een veilig pad geworden.

In Beni namen we afscheid van de leerkrachten maar de volgende ochtend stonden ze opnieuw aan ons hotel. Ook Tek Bahadur was er terug bij om ons nog eens te bedanken en uit te
wuiven. Ook kregen we nog een verzoekbrief mee en uitte men de wens om in de toekomst met ons nog projecten te kunnen realiseren.


Met een warm gevoel lieten we Mallaj met zijn nieuwe school en met het veilige Ezelpad achter ons.


Betty Moureaux
Voorzitster vzw Bikas 

Mei 2023

Mallaj - Opening van de school

Op dinsdag 28 maart zijn wij, Karel Arets, ondervoorzitter Bikas en projectleider van de school, Guy en José Smulders, vertrokken naar Mallaj om de opening bij te wonen van de school.

De rit ernaartoe was zwaar omdat de helft van de autoweg richting Pokhara opengebroken was. We hebben twee dagen gereden om er te geraken. We overnachtten in Beni dat beneden Mallaj ligt. Daar werden we uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de schrijnwerkerij waar al het materiaal voor de school gemaakt is. De baas was oprecht blij dat hij dit project had mogen uitwerken. Tenslotte was dit een grote opdracht voor zijn bedrijf dat meer dan 20 personen tewerkstelt. Uiteraard waren we benieuwd naar de resultaten.

Mallaj

 

De feestelijke opening was voorzien op donderdag 30 april. Langs het Ezelspad – eveneens een realisatie van Bikas, onder de bezielende leiding toen van Gaby Roegiers, Jill Vervoort en Karel Arets – zijn we 1663 trappen omhooggegaan om in het dorp Mallaj te geraken. Na één uur klimmen hoorden we muziek in de verte… en jawel, een heus orkest stond ons op te wachten om ons te ontvangen met mooie Nepalese muziek. Eens we boven waren, begonnen de danseressen, in typisch Nepalese kleding en dito make up, voor ons te dansen.

Mallaj

 

We waren blij verrast en onder begeleiding van orkest en danseressen werden we naar de plaats gebracht waar de officiële inhuldiging van de school zou plaatsvinden. Langs de weg stonden de mensen van het dorp ons op te wachten met mooie bloemen, sjaals en kransen. Ook de kinderen die volop in de examenperiode zaten, hadden de schoolboeken even opzij gelegd om er bij te kunnen zijn. Iedereen was aanwezig want ze waren toch zo benieuwd naar de Belgen die hen geholpen hadden met de bouwen van hun school.

Mallaj

 

Niets was aan het toeval overgelaten, voor de gasten was een podium gebouwd waarop zetels en vooraan banken, alles gelukkig overdekt, want hoewel het weer niet was wat we verwacht hadden, was het die dag uitzonderlijk mooi.

De ceremonie heeft meer dan vier uur geduurd. Uiteraard ontbraken de talrijke speeches niet, meestal in het Nepalees waar we geen woord van begrepen. We kregen ook allerlei oorkondes om ons te bedanken. Alles afgewisseld met wervelende dansoptredens.

Mallaj

 

Nadat we het didactische materiaal overhandigd hadden dat gemaakt was door Carine Verleye (bestuurslid Bikas) om de leerkrachtent te ondersteunen, evenals de nodige schoolboeken, gingen we op weg richting school om de opening officieel te maken.

Mallaj

 

We kunnen enkel maar getuigen dat het een heel mooie school ge - worden is, met volledig nieuwe schoolbanken, tafels, borden, digitale klokken, kortom alles nieuw, zelfs een smart bord dat we aangekocht hadden en waarmee ondertussen twaalf leerkrachten zijn opgeleid om het tijdens de lessen te kunnen gebruiken. Elke klasdeur was afgesloten met een lint, linten die we met veel enthousiasme doorgeknipt hebben. De foto’s spreken voor zich. Nadat er nog een foto was genomen van de Belgische bezoekers samen met alle kinderen, konden we moe maar voldaan naar beneden om te bekomen van de mooie dag.

Dit project hadden we nooit kunnen realiseren zonder de hulp van de gemeenten Oud-Turnhout en Lille en uiteraard alle sponsors en sympathisanten die ons mee ondersteund hebben. Een hele, dikke merci

– dhanyabad - vanwege Karel, Guy en JoséMetalen afrastering op de verdieping - De schilderwerken buiten zijn klaar

Februari 2023

Veel nieuws valt er niet meer te melden over dit project. Het grootste en enige nieuws is dat de school volledig klaar is.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het opruimen van de omgeving rond het gebouw en de speelplaats zodat de kinderen een veilige en propere ruimte hebben om te spelen en te ravotten. De lokalen wordt tegen het voorjaar ook ingericht met nieuw materiaal.

Wij – José, Karel en co. – plannen ondertussen onze reis naar Nepal om daar zowel de school in Mallaj als het waterproject Manjuwa officieel te openen.

Het volledige verhaal hierover, mét de nodige foto’s, mogen jullie in het volgende tijdschrift verwachten. Ook de scholen die aan onze projecten hebben meegewerkt, krijgen een uitgebreid verslag.

José en Karel

 December 2022

Sinds het vorige artikel is er in Mallaj weer heel wat veranderd.

Het glas is in de ramen geplaatst en ook de deuren hangen in hun hengsels. Alle schilderwerken zijn voltooid en de veiligheidshekken zijn geplaatst en geschilderd. Er zijn trapleuningen in roestvrij staal aangebracht die er voor zorgen dat iedereen in alle veiligheid het gebouw kan betreden en verlaten. Er is elektriciteit en verlichting in alle klaslokalen. We kunnen dus zeggen dat de school klaar is.

Plaatsen van de trapleuningen
Schilderwerken grondlaag
Schilderwerken afwerklaag
Schilderwerken buiten klaar
Start Electriciteitswerken
Electriciteitswerken klaar
Glaswerk
Glaswerk
Deur

Wat nu nog rest is het aankopen van schoolmeubilair en borde zodat de lokalen optimaal benut kunnen worden. Een deel van het geld voor deze aankoop zal afkomstig zijn van ‘Stappen voor het goede doel: een school in Mallaj’, een initiatief van de basisscholen van de gemeente Lille (zie pagina 15). Ook de opbrengst van de vastenactie van het Sint Pietersinstituut in Turnhout wordt hieraan besteed. Over deze actie kon je meer lezen in het Bikas tijdschrift van april/mei/juni van dit jaar.

Wil je ons graag helpen, iedere gift, klein of groot, het maakt niet uit, elke eurocent is welkom op het rekeningnummer van Bikas BE32 2200 7878 0002 met vermelding ‘Mallaj’.

Namens de leerlingen, de ouders, de leerkrachten en alle inwoners van Mallaj, bedankt voor jullie steun, dhanyabad!

José en KarelUpdate Oktober 2022 - EEN KALENDER VOOR MALLAJ-

Ook de werkgroepen Oud-Turnhout en Gierle kijken ondertussen niet werkloos toe en volgen de werken aan de nieuwe school in Mallaj op de voet. Naast onder meer een succesvol ontbijt in het voorjaar stond het najaar in het teken van stappen voor het goede doel. In samenwerking met de Solidariteitsraad van de gemeente Lille werden de basisscholen bezocht door Bikas bestuursleden Karel Arets en José Smulders. Zij gaven ter plaatse presentaties over het Mallaj project.

Meer hierover kan je lezen in het volgende Bikas tijdschrift. Naar jaarlijkse gewoonte hebben de werkgroepen Oud-Turnhout en Gierle weer een mooie kalender gemaakt. Ook deze keer hebben ze eigen foto’s gebruikt. De opbrengst van deze kalender gaat naar de afwerking van de school in Mallaj, die volgend jaar officieel zal geopend worden in de aanwezigheid van Karel en José. Je kan deze kalender bestellen via bikasnepal@outlook.be (ook hier je gegevens duidelijk vermelden) of telefonisch op het nummer 0476-611538 bij José Smulders.

Je kan het geld storten op rekeningnummer BE86 7390 1850 2850 op naam van BIKAS Nepal, met de vermelding ‘kalender 2023’. De mensen van de werkgroep zijn bereid de kalenders aan huis te leveren bij de mensen die in de omgeving van Turnhout wonen. De prijs voor de kalender van de werkgroep Oud-Turnhout/ Gierle bedraagt 15 euro. De verzendingskosten zijn 3 euro voor één kalender, 5 euro voor 2 tot 3 kalenders.Augustus 2022

Zoals jullie konden lezen in Mei zijn ze in Mallaj nog steeds hard aan het werken om de school zo snel als mogelijk klaar te krijgen. Onlangs zijn er plaatselijke verkiezingen geweest en daardoor hebben de werken enige tijd stil gelegen, maar nu, zoals je kunt zien op de foto’s, zijn ze weer volop bezig. Telkens opnieuw verbaast het ons hoe ze te werk gaan met de weinige middelen die ze hebben

 

De borstwering en de traphal op de bovenste verdieping zijn voltooid en er wordt nu ijverig gewerkt aan de balustrades en trapleuningen. Dit voor de veiligheid van de kinderen en leerkrachten natuurlijk. Ook de vloer van de dakverdieping is voltooid en oogt zeer mooi. De pleister- en schilderwerken bevinden zich inmiddels ook in de laatste fase.

 

De volgende werken zijn elektriciteit aanleggen, deuren en glas in de ramen plaatsen en het verven van de balustrades voltooien en vooral ook het opruimen in en rond de gebouwen. Je ziet het werk is nog niet gedaan, en daarom zijn we blij telkens weer van jullie de nodige sponsoring te ontvangen om dit project tot een goed einde te brengen. Wat we wel jammer vinden is dat we onze reis moeten uitstellen naar volgend jaar, meer bepaald maart/ april 2023.

Dat betekent wel dat onder normale omstandigheden de school volledig klaar zal zijn en we dus een mooi verslag kunnen maken als we weer terug zijn. Gezondheid is iets wat we niet in de hand hebben, maar zoals ze ook in de Kempen zeggen ”alles komt goed” en daar gaan we ook van uit.

Jullie kunnen ons nog altijd steunen met een gift op rekeningnummer van Bikas BE 32 2200 7878 0002 met vermelding MALLAJ

Alvast dhanyabad, bedankt voor de steun! Karel en JoséMei 2022 - De nieuwe school

In een vorig artikel konden jullie lezen dat men in Mallaj begonnen was met het metselen van de binnen- en buitenmuren. De professionaliteit van de aannemer en de werkkrachten is echt voorbeeldig te noemen. De manier waarop ze werken met de middelen die ze hebben, verdient ons gemeend respect. De stabiliteit van het gebouw wordt eveneens goed in de gaten gehouden, zodat we er zeker kunnen van zijn dat de school aardbevingsbestendig is. Er bestaat geen mogelijkheid om damwanden te plaatsen naast het gebouw. Daarom hebben ze voor een stenen muur gekozen die zorgt voor de nodige stabiliteit.

 
 
 

De meeste lokalen zijn inmiddels bepleisterd en dat geeft een heel verzorgde indruk. Langs de buitenkant werd gewerkt met een eenvoudige sierbepleistering die het geheel nog mooier maakt. We zijn oprecht trots op deze ploeg wat de samenwerking België-Nepal nog intenser maakt. Om alles op te voet te kunnen volgen, krijgen we bijna dagelijks foto’s en filmpjes toegestuurd. Ongelooflijk hoe alles zo prachtig evolueert! Zonder tegenslag kunnen we meer dan waarschijnlijk in september al een gedeelte van de school openen. Dan zal het materiaal dat gevraagd is voor de inrichting van de klassen overhandigd worden.

We spraken dit zo af met het Sint-Pietersinstituut van Turnhout dat hiervoor fors sponsorde. Je leest hier meer over onderaan dit artikel.

Zonder jullie financiële steun was dit allemaal niet mogelijk geweest. We zijn jullie daar erg dankbaar voor. We plannen om half september af te reizen naar Nepal nude coronamaatregelen toch wel versoepeld zijn en bijna alles tot het ‘oude normaal’ is weergekeerd. We communiceren hierover zeker in de volgende tijdschriften.

Als jullie ons graag verder blijven steunen, kan dat op het rekeningnummer van Bikas BE 32 2200 7878 0002 met de vermelding ‘Mallaj’. Giften vanaf 40 euro op jaarbasis krijgen een fiscaal attest.

Dhanyabad, hartelijk dank, vanwege de teams Gierle en Oud-Turnhout en het Haku-fonds. Karel, Jill en JoséSint-Pietersinstituut Turnhout steunt Mallaj in Nepal

Tijdens de vastenperiode nemen leerkrachten en leerlingen van het 1e tot en met het 6e leerjaar van de basisschool en ook het laatste kleuterklasje elk jaar het initiatief om een school in het zuiden te steunen. Dit jaar viel de keuze op Mallaj in Nepal. De werkgroepen Bikas Gierle en Oud-Turnhout, zijn daar heel blij mee. Om de kinderen extra te motiveren, heeft Jill een mooie poster gemaakt met tekeningen van datgene wat de school in Mallaj nodig heeft, zoals uniformen, schoolborden, boeken en schrijfmateriaal. Bij elke 5 euro die de leerlingen binnenbrachten, mochten ze een vakje kleuren in de tekening waarvoor het geld moet dienen.

Dinsdag 8 maart was het Nepaldag voor de lagere school. De start werd om 8.30 uur gegeven in de refter. De laatste uiteenzetting begon om 15.30 uur. S’ Anderendaags was het de beurt aan de kleuters. Dit was de start om geld in te zamelen voor het project, de school van Mallaj. Er werd door Karel een power point gemaakt die aantoonde hoe de kinderen naar school moesten gaan, dat dit niet gebeurde zoals bij ons is een understatement. Ook werd er aan de kinderen van het 4de tot het 6de studiejaar de aardbeving van 2015 getoond en ze waren danig onder de indruk . Voor de andere kinderen uit het 1ste tot het 3de werd dit niet getoond omdat de beelden toch wel hard waren.José wist dat allemaal heel geanimeerd te vertellen. Het enthousiasme van de kinderen tijdens die uiteenzettingen was dan ook fenomenaal.

Er was ook een kleine tentoonstelling van typische Nepalese spullen, wat de kinderen extra nieuwsgierig maakte. De vele vragen werden door José nauwkeurig beantwoord. Toen José de spullen ging ophalen, kon men haar al verklappen dat er veel geld was binnengekomen. Hoeveel? Dat moest duidelijk worden op vrijdag 1 april. Neen, geen aprilvis! Die dag werd de actie afgesloten met een wandeling. Het eindresultaat maakte iedereen sprakeloos. Om het met de woorden van José te zeggen, ze werden alle drie van hun stoel geblazen, José zowel als Jill en Karel.

Ze bedanken dan van ganser harte alle kinderen en leerkrachten voor het mooie bedrag van maar liefst 5 726 euro… DHANYABAD!!!

Er is afgesproken dat na het bezoek van het team Oud-Turnhout/ Gierle aan Nepal en de school in Mallaj, alle leerkrachten een verslag en foto’s doorgestuurd zullen krijgen zodat iedereen kan zien dat het geld goed terechtgekomen is. Namens Jill, Karel en JoséDe oude school voor de afbraak

Update Januari 2022

Sinds de fundamenten van de school klaar waren is er ondertussen weer heel wat gebeurd zoals je op de foto's kan zien. Ondertussen is het dak van de eerste verdieping klaar en is men begonnen met het metselen van de binnen- en buitenmuren van het gelijkvloers:

Wil je dit project steunen dan is je bijdrage van harte welkom op het rekeningnummer van Bikas BE 32 2200 7878 0002 met vermelding "Mallaj". (Vanaf Januari 2022 kunnen weer fiscale attesten voor de giften worden uitgeschreven.)

Hierboven videobeelden van de werken aan de school in Mallaj (duur 4 min.)
 
 
 


Update November 2021

 
 


Update Oktober 2021

Op bijgevoegde foto’s kan je zien hoe ver de funderingswerken ondertussen gevorderd zijn. Meer uitleg over de vooruitgang van de werken vind je in het volgende Bikas tijdschrift.

 
 


Update September 2021

De werken aan de school in Mallaj zijn begonnen. Hieronder foto's van de afbraak van de oude school, en de graafwerken voor de fundamenten.

 
Het eerste beton is gestort. Een puja voor een voorspoedige bouw...


Update Juli 2021

Zoals je reeds eerder kon lezen, heeft het zoeken naar een aannemer heel wat voeten in de aarde gehad, vooral omdat er een nationale aanbesteding moest uitgeschreven worden. Op 2 juni hebben we dan het bericht gekregen dat er een aanbesteding was uitgeschreven. Begin juli kregen we te horen dat er negen kandidaten ingeschreven waren. Deze negen offertes moesten eerst door de plaatselijke overheid gecontroleerd worden alvorens een firma kon aangeduid worden.

En toen kwam er weer een Corona-golf met volledige lockdown waardoor alles kwam stil te liggen. Volgens de laatste berichten zijn er nog geen versoepelingen maar onze moedige Nepalese vrienden hebben toch doorgewerkt. Uiteindelijk zijn er van de negen kandidaten slechts drie overgebleven die mogelijk in aanmerking zouden komen voor het bouwen van de school. Op 27 juni werd de definitieve keuze gemaakt waarna een periode van zeven dagen werd ingesteld om mogelijke bezwaren in te dienen.

 

Op 8 juli kwam het bericht binnen dat de opdracht gaat naar Thrishkti Construction and Engineering Pvt. Ltd. uit Bhaktapur zodat de werken kunnen beginnen. Andere positieve berichten zijn dat we via de provincie Antwerpen ( 4de pijler ) een subsidie van 10 000 euro kregen en vanwege de gemeente Lille werd een subsidie van 2 500 euro toegezegd. Een aanvraag voor subsidie bij de gemeente Oud Turnhout wordt opgemaakt.

Wil je dit project mee ondersteunen dan is jouw bijdrage meer dan welkom op het rekeningnummer van Bikas BE 32 2200 7878 0002 met vermelding ‘Mallaj’.

Jill Vervoort, José Smulders en Karel AretsUpdate April 2021

In Mallaj in Nepal, boven aan het ezelspad, staat (nog steeds) een oud schoolgebouw. Zo begon in de vorige tijdschriften het artikel over het project waaraan Bikas wil meewerken. Sinds maart 2019 is er heel wat gebeurd. De oudere bevolking werd overtuigd om het oude gebouw af te breken en te vervangen door een nieuw. Plannen werden gemaakt, aangepast en goedgekeurd. Een MoU werd verstuurd en door onze Nepalese vrienden getekend. Het zoeken naar een aannemer verloopt echter niet zo vlot als we wel zouden willen.

Daar de plaatselijke overheid wil tussenkomen in de kosten voor het gebouw, moet er volgens de Nepalese wetgeving een nationale aanbesteding gebeuren en dat kan 2 tot 3 maanden in beslag nemen. Alvorens die aanbesteding kan uitgeschreven worden, zijn er nog heel wat extra documenten nodig. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten en misschien al aan den lijve hebben ondervonden, draaien administratieve molens wel eens langzaam. Maar we hebben nog steeds goede moed en hopen op een spoedige regeling.

Wil je dit project mee ondersteunen dan is je bijdrage meer dan welkom op het rekeningnummer van Bikas BE32 2200 7878 0002 met vermelding Mallaj.

Dhanyabad Karel Arets, Bikas ondervoorzitter Vlaanderen en Jill Vervoort, sympathisant en ex-bestuurslidAugustus 2020

In Mallaj in Nepal staat een (oud) schoolgebouw, boven langs het ezelspad. In maart 2019 werd aan Bikas vzw de vraag gesteld om het oude gebouw te renoveren.

Uiteraard gaat Bikas niet over één nacht ijs en werden er vragen gesteld over de noodzaak van de renovatie en hoe de mensen van de gemeenschap daar het totale plaatje zagen. Na heel wat heen en weer gemail en na een bezoek van enkele bouwkundigen, die tijdens hun Nepalreis ook de school bezochten, was de conclusie dat renovatie uit den boze was. Het gebouw was totaal versleten. De bovenverdieping kon enkel nog betreden worden met gevaar voor eigen leven. Op de benedenverdieping viel het stof van de bovenverdieping door het plafond. Hier en daar konden stenen zo maar uit de muur genomen worden. Houten gebinten waren op veel plaatsen wormstekig… En dan te bedenken dat op de benedenverdieping les gegeven werd aan de kleuters, noodgedwongen vanwege plaatsgebrek. Het advies van Bikas was afbreken tot op de grond en nieuwbouw. Maar dat was buiten de ouderen van het dorp gerekend. Zij liepen daar vroeger school en waren tegen afbraak. Het heeft dan enige maanden en veel overleg gevergd om uiteindelijk toch tot nieuwbouw over te gaan. Ondertussen hebben we tekeningen ontvangen en het kostenplaatje. Nu dient door de mensen van Mallaj een aannemer gezocht te worden om de werken te laten starten.

Zo zou de school er kunnen uitzien...

Het heeft dus twee jaar geduurd om het project te starten. Dit om maar even te demonstreren dat communicatie met een ver land niet altijd zo vlotjes verloopt. Het is niet zo dat je op je fiets springt om achter de hoek even gaan te informeren. Alles verloopt via e-mail en de Engelse taal wordt ook niet door iedereen even vlot gebruikt. Maar we zien vooruitgang en dat is positief.

Wil je dit schoolproject uit de startblokken helpen dan is je steun van harte welkom op het rekeningnummer van Bikas BE 32 2200 7878 0002 met als mededeling ‘Mallaj’.

Jill Vervoort, bestuurslid en Karel Arets ondervoorzitter Bikas