Bouw me een dorp - Oktober 2018

Oktober 2018

Het dorp Paelep herleeft.
De aardbeving in april 2015 had dertig dodelijke slachtoffers gemaakt, de meeste huizen vernietigd en het waternetwerk sterk beschadigd.
Vandaag vloeit het water opnieuw en worden de huizen heropgebouwd in dit dorp gelegen aan de rand van de Langtang regio. De terrassen landbouwgrond die er drie jaar verlaten bijlagen, worden opnieuw bebouwd. Dit alles werd mogelijk gemaakt omdat er opnieuw water beschikbaar is.
Laurent Breuer, die Paelep bezocht samen met een groep trekkers van de Belgische Alpine Club sectie Henegouwen, getuigt van de heropleving van het dorp. Met het geld dat verzameld werd door Bikas en de Rotary Clubs van Gerpinnes, Beaumont/Erquelinnes, Courcelles 2000 en Philippeville, hebben de dorpelingen 20 openbare fonteinen gebouwd boven en onderaan in het dorp, evenals in de nabijheid van de school (zie foto’s).


Omdat er een groot hoogteverschil is, werden er eveneens drie tussenliggende watertanks gebouwd om de waterdruk af te zwakken.
De dorpelingen willen nog een tiental fonteinen bijbouwen en hopen einde maart met het volledige waternetwerk klaar te zijn. Omdat die fonteinen echter verder gelegen zijn, moeten er langere leidingen komen met opnieuw tussenliggende watertanks. Het ganse project wordt uitgevoerd door de inwoners van Paelep.

De impact van het project ‘Bouw me een Dorp’ (Construis-moi un village) op de bevolking is enorm: water is leven en men is er zich hier helemaal van bewust !
Alles schijnt te herleven!
Als we vergelijken met de hel die we na de aardbeving gezien hebben, lijkt alles nu veel beter voor de bevolking, de huizen worden heropgebouwd, de school telt nu vijf leraars en 86 ingeschreven leerlingen, veel inwoners die het dorp verlaten hadden voor Kathmandu denken eraan om terug te keren.

Naast de actie ‘Bouw me een Dorp’, zien andere ontwikkelingsprojecten het leven: de Henegouwse Alpine Club heeft voor zijn trekking een tiental inwoners uit Paelep aangeworven en besloten om de oprichting van een lokale bergsportvereniging te sponsoren. Tenten, koorden en andere klimmateriaal zijn al ter plaatse.

Hartelijk dank aan allen die het mogelijk gemaakt hebben dat dit mooie project zijn start niet gemist heeft en zich steeds verder ontwikkelt.

Laurent Breuer en Marc Preyat