Het BIKAS bestuur stelt zich voor: José Smulders

Jose Smulders
José Smulders


In 2009 bezochten mijn echtgenoot, Guy Der Kinderen en ik voor de eerste keer Nepal. We sponsoren daar twee kinderen om hen in staat te stellen naar school te gaan.
Tijdens dat eerste bezoek beroerde we warmte van de Nepalese bevolking ons onmiddellijk en natuurlijk ook de schoonheid van het land met zijn uitzonderlijke natuurpracht. Maar ook de zichtbare armoede raakte ons tot in het diepste van ons hart. We beloofden toen aan onze ‘sponsorkindjes’ om iedere twee jaar terug te komen om hen te bezoeken. Wat ons ook de gelegenheid zou geven om dat prachtige land verder te verkennen.

In 2013 kwamen we via Marian Schrijvers en haar echtgenoot José Wouters in contact met Bikas. Voor ons was het werkelijk een schot in de roos. Een organisatie zoals Bikas verdient alle medewerking om Nepal meer op de kaart te zetten en het land te steunen in zijn verdere ontwikkeling. Vanaf toen begonnen we met het bijwonen van de maandelijkse vergaderingen.
Zoals als vaak werd gezegd en geschreven, voelt het aan alsof we er familie bij kregen. Ieder doet daar zijn deel met evenveel vurig enthousiasme én met een warm hart voor Nepal.

Op één van de vergaderingen vroeg men ons, om tijdens ons volgend bezoek aan het land, eens een kijkje te gaan nemen in het hospitaal van Khandbari, of dat er voldoende materiaal voorhanden zou zijn om de bevolking daar verder te helpen. Het ziekenhuis ligt in dezelfde stad als de school waar een van onze sponsorkinderen naar toe gaat. Wij hebben het hospitaal bezocht en Bikas op de hoogte gebracht van de toestand aldaar.
Ondertussen is er een generator geleverd en die doet zijn werk prima tijdens de werkzaamheden in het ziekenhuis. De artsen waren ook heel tevreden met het initiatief van Bikas.

Zoals vele scholen in Nepal was ook de school in Khandbari niet in goede staat. Na de aardbeving van april 2015 werden we door de directeur van de school gecontacteerd met de vraag om te helpen. Door de aardbeving was de school er erg aan toe. Ze was gedeeltelijk ingestort en een groot aantal kinderen kon geen les meer volgen. Vanzelfsprekend zijn we toen peter geworden van dit project.
Dit was voor ons het moment om een dossier in te dienen en verder te werken om inkomsten te verzamelen voor dit mooie land.

Bij de acties die we organiseren, merken we tot onze vreugde dat een groot gedeelte van de mensen in Oud-Turnhout ondertussen Nepal ook in hun hart dragen.

Mijn echtgenoot Guy ondersteunt mij achter de schermen en moedigt mij aan om het nodige te doen om Bikas en Nepal te ondersteunen.