Balthali Dreams - Puja

[ FR - version française ] [ EN - english version ]

We ontmoetten Puja Dhungana voor het eerst in 2013. Toen was ze 12 jaar oud. Ze kwam ons tegemoet toen we door Balthali aan het wandelen waren. Ze was omringd door een heleboel vrienden, en nodigde ons uit in haar huis. Het aanbod van water of zelfgemaakte limonade wezen we af, bang als we waren van ongezuiverd water. Toen bood Puja’s mama ons een gekookt ei aan…
Puja’s ongedwongen, optimistische houding en haar leergierigheid troffen ons al bij de eerste ontmoeting.

Puja zingt vol overgave. ‘Muziek en poëzie zijn mijn hele leven,’ zegt ze. Daarnaast wil ze sociaal werk doen in haar dorp. Via vzw YouBridge kreeg ze na de aardbeving een laptop, en via BIKAS een opleiding om met de laptop te werken. Ze gebruikt hem om de leerstof te herhalen, en trekt er op vrije zaterdagen mee naar de nog armere schooltjes in de Tamangdorpen in de omgeving. Ze toont er animatiefilmpjes aan de kinderen en heeft ook een rugzakje mee, vol kinderboeken en educatieve materialen, ‘Puja’s travelling library’.
Puja heeft haar eigen aardappelveldje, met de opbrengst ervan betaalt ze haar studies.

Dat Puja op haar 17de nog naar school gaat, is geen evidentie. Vroeger werd aan onderwijs voor meisjes weinig belang gehecht. Meisjes werden uitgehuwelijkt, waarom zouden ze dan studeren? Puja’s moeder trouwde op haar 13e en kreeg geen opleiding, maar ze wil ervoor zorgen dat haar dochters zo lang school lopen als ze zelf willen, ook al is de economische situatie van het gezin moeilijk. Puja is vastbesloten: ‘We kunnen alles doen wat we wensen,’ zegt ze. ‘Ik wil studeren. Ik wil muziek leren en zingen. Ik wil mijn dorp dienen. Ik wil dat dit dorp, deze maatschappij en mijn natie het goed doen.’

Balthali ligt aan de rand van de Kathmanduvallei, in het district Kavre. De inwoners zijn in hoofdzaak landbouwers, en het zijn vooral de vrouwen die op het land werken, want veel mannen werken in het buitenland. Kavre is één van de districten die hard getroffen werden door de aardbeving van 2015, maar gelukkig was er in Balthali alleen (aanzienlijke) materiële schade. De mensen leven nog veelal in tijdelijke woningen van metalen platen, hun vee woont in de onbruikbare huizen. In Balthali ondersteunen wij een cultureel-pedagogisch project van de ngo Solar Cinema Nepal.

Het project richt zich voornamelijk tot jonge tienermeisjes in het dorp. Zij krijgen ICT-vorming en ondersteuning bij hun studies. Het pedagogische luik van het project wil de plaatselijke scholen helpen om de kwaliteit van het onderwijs op te tillen. Verder leidt Solar Cinema Nepal in tal van Nepalese dorpen de mensen op om zelf hun eigen situatie te verfilmen. De daaropvolgende vertoning in het dorp leidt tot discussie en bewustwording. Solar Cinema Nepal beschouwt cultuur als middel tot emancipatie. In de nabije toekomst zullen ook tienermeisjes korte films maken over hun eigen leven, dromen en ambities.

Hieronder kan U ‘Balthali Dreams – Puja’ bekijken, een film van 10 minuten waarin Puja over haar leven vertelt.


Puja, een meisje uit Balthali


Met dank aan Solar Cinema Nepal, BIKAS vzw, Zonta Aalst, Sint Vincentius Instituut Gijzegem, YouBridge en de Vrije Gesubsidieerde Lagere School van Gijzegem, die het project in Balthali en de film over Puja mogelijk maakten.

Als u dit project wil steunen, dan is uw bijdrage erg welkom op het rekeningnummer BE 32 2200 7878 0002 van BIKAS vzw, met als vermelding ‘Vrienden van Paul en Carine’.